Uppfostringsmetoder

Här tidigare skrev jag att Stella är inne i en harmonisk period. Hemma. På dagis har hon tydligen börjat våga trotsa. Fröken duktig har förvandlats till Fröken tvärtom. Tisdagen och onsdagen var hopplösa, hon hade ständigt ställt sig på tvären, och personalen stod handfallna och förstod ingenting. På onsdagen hade vi ett grundligt samtal här hemma om hur man skall uppföra sig och jag lovade henne att vi skulle baka chokladmuffins nästa dag ifall dagisdagen skulle gå bra. Planen lyckades den här gången. När jag hämtade henne på torsdagen fick jag höra att Stella haft en mycket bättre dag och följdaktligen begav vi oss direkt till butiken för att införskaffa muffinsformar och prinsess-strössel och därefter hem för att baka.



Och vilka goda muffinsar det blev! En Viktväktarvariant + glasyr och strössel. Receptet följer nedan.



Banan & chokladmuffins, 2 points per muffins.

2 ägg, 2 dl socker, 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker, 2 msk kakao, 1 dl vaniljyoghurt, 1 banan

 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra varor och rör ner dem i smeten. Blanda sist i yoghurt och rör till en jämn smet. Fördela i 12 större muffinsformar, skiva bananen och fördela bananskivor i muffinsen. Grädda i 175 grader ca 10 minuter.

 


 

Efteråt blev det av naturliga skäl en rejäl badomgång. :-)

 

Och alla var glada och nöjda.

 


Inredningsbloggen: Köket



När vi flyttade in här, möblerade vi köket med våra gamla köksmöbler och hängde upp gamla gardiner i fönstren. Efter nästan två år i lägenheten insåg jag att köket måste få en ansiktslyftning. Detta har fått ske med små medel. Den enda nya möbeln är en kökshylla, som vi hittade i vår stuga, då ljusblå. Den har nu slipats och målats med vit färgvax. Ursprungligen hade vi tänkt ha den i stugan, men en dag slog det mej att den skulle passa bra över köksbordet här i vårt kök. Vi har en ständig utrymmesbrist och att ha en extra hylla att ställa burkar och muggar på är alltid välkommet. Övriga nya element är en prickig vaxduk, hissgardin från Ikea och insynsskyddet från Strössel Design. Vi är nöjda och tycker att köket känns nytt och fräscht.





Sanna, du kan öppna ögonen nu!


Smutsig storasyster kramar nästan ihjäl sin lillasyster. "Hon älskar mej sååå mycket", säger hon sen. (Lillasystern brukar vanligtvis se nöjdare ut än på den här bilden.)

Någon observant tittare kanske märkte att Siri var med i förra veckans Strömsö? Här kan man se
bild. Programmet kan väl ses på nätet ännu den här veckan. (Sorry, länken tycks vara vit, jag hinner inte koda om det nu, så klicka där det finns en lucka efter "se"!)

Vändagsfirande

Det var meningen att vi skulle fira vändagen med pulkaåkning i Sibbo, men pga sjukdom där fick vi fira på egen hand här hemma istället. Eftersom Andreas ovanligt nog var ledig åtminstone största delen av lördagen hann vi med en hel del under dagen.




Tre paket väntade på fönsterbrädet.

Pelargonerna i bakgrunden är vårt nya insynsskydd. Skall visa mera i kommande inredningsbloggsinlägg.


Som tur hade även Andreas varit förutseende och en underbar tulpanbukett välkomnade mej på morgonen.

På eftermiddagen begav vi oss ut i pulkabacken hela högen. Siri fick inviga sin nya lilla babypulka. En liten stund var det skoj, men sedan blev hon trött och var hon tvungen att ta sig en tupplur i vagnen.


Fina halaren som hon fått låna av kusin Elza kommer väl till pass under lekar i snön.

På kvällen ställde vi till med pizzabak ala Viktväktarna (jag räknar poäng för tillfället, 4 kg down, 3 to go). Detta innebär att man använder en tortilla-plätt som botten. Speciellt roligt var det ju för alla pizzabagare att få komponera sina egna pizzor.




Mmmm, gott med Vv-pizza!


Pizzabagare Andreas variant. Även han tyckte att de tunna bottnarna var riktigt goda.

Siri har nu tillfrisknat helt och i söndags kunde vi alla för första gången på flera månader gå på babysim. Pga all frånvaro har vi tom funderat på att sluta hela simmet, men i söndags fick vi bekräftat att det lönar sig att fortsätta. Stella är fem före att lära sig simma, och Siri var i sjunde himlen hela halvtimmen, plaskade, stänkte och busade allt vad hon orkade.

Det var väl på tiden?!

Ja, vad har jag att säga till mitt försvar? Inte så mycket faktiskt. Ren lättja, antar jag. Men nu är jag igång igen, för stunden i alla fall. Siri sover nämligen en lång förmiddagslur (antagligen pga en sämre natt) och jag har t.o.m. tid och ork att ta itu med bloggen.

Siri har varit förkyld hela början av året, med en öroninflammation också, men blev igår friskförklarad av farbror doktor. Förutom snuvan då, som tycks hänga med, men åt den fanns det tydligen inte så mycket att göra. Förra veckan härjades Stellas dagis av en ettrig ögoninflammation, varpå vi höll henne hemma hela veckan. Hon är inne i en ganska harmonisk period nu och vi hade det riktigt mysigt på tremanhand. Åkte pulka, pysslade vändagskort och lekte här hemma. Säkert skulle det fungera i längden också, men nog ställer det högre krav på mamman angående aktiviteter åt storingen, och nog var Stella glad igår då hon fick gå tillbaka till dagis igen.


Att leka med lego är ett gemensamt intresse.


Pyssel förstår sig däremot bara Stella på än så länge.

Siri är förutom snuvig, helt otroligt aktiv. Hon är helt enkelt överallt. Sina egna leksaker orkar hon bara intressera sig för i korta stunder. Mera intressanta platser finns det att utforska hemma hos oss. Till favoriterna hör badrummet. Andreas konstaterade nyss att vi borde ha en badrumsdörr som stänger sig automatiskt, då det tycks vara så svårt att stänga den. Där trivs hon utmärkt, och sysselsätter sig med de mest obehagliga saker man kan tänka sig. Eller så i köket, en annan favorit. Håhå, man kan inte annat än hoppas att det här är övergående liksom det mesta.

Hon har nog utvecklats mentalt också, kan umgås och leka på ett annat sätt. Men mest far hon fram som en liten vessla, över och under alla hinder.


Igår visade Siri prov på en ny färdighet. "Titta mamma jag kan klättra!"


En färdighet som går att tillämpa i badrummet också.


Här leker hon med födelsedagsbarnet Olivia på kalas. Två småsystrar som funnit varandra direkt.


Siri älskar att bada. Tyvärr har det inte blivit något babysim på länge pga snuvan, men vi hoppas kunna gå dit allihopa på söndagen.

Sist en bild på färskaste tillskottet i kusinskaran, underbara lilla Elliot.


Visst är han bedårande?!