Jamåhonleva och paket...

var det hos oss idag då lilla stjärnflickan fyllde ett halvt år! Hurra hurra hurra! :-)

stella fyller 0,5 år

Hej och hurra, jag fyller ett halvt år ida!

Den stora dagen fick en festlig start när det med posten anlände en massa underbara gåvor av gudföräldrarna i Sverige! Sen fortsatte den mera vardagligt med ett besök på rådgivningen. Vi diskuterade mat, sovande och rutiner med Clara-tanten, medan Stella lekte med alla hennes spännande leksaker. Och så var det också dags för den andra sprutan. Hjärtskärande förstås, men det gick faktiskt ganska bra. Lite skrek hon till när det stack, men sedan var det förbi.

Clara-tanten var nöjd med Stellas strategiska mått: 7740 gram och 69 cm. Längden ligger aningen över normalkurvan, medan vikten ligger på -0,5. Lång och smal är hon alltså, precis som sina föräldrar. He he, right...

När det gäller matrutinerna så är det meningen att hon nu ska få 5 mål per dag och ammas 4 gånger, dvs vid varje mål utom lunchen och absolut inte på natten! Intressant att se hur det skall gå till i praktiken. Jag tänker i alla fall vänta tills hon börjat få fulla portioner gröt på kvällen innan jag försöker avvänja nattätandet. Från och med imorgon skall hon få smaka på gröt på morgonen, och om några dagar på kvällen.

När vi kom hem från rådgivningen var jag inspirerad och envis och lyckades få henne att sova i närmare 2 h inomhus. Rekord! Som vanligt när hon sover inne sprang jag omkring som en speedad kanin och tvättade byk, diskade, städade badrummet och surfade på nätet. Det är otroligt hur mycket man hinner göra de stunderna!

Vid fyra kom Mofa och Musse (moster Sandra) på besök och vi firade Stella med ett berg av fastlagsbullar och kilovis med choklad. Stella stackarn fick ingen bulle, men däremot naksuja, en nyintroducerad läckerhet, som var minst lika bra.

naksuja

Får jag verkligen äta det här?!

mofa o stella

Stella och Mofa övar på att åla sig framåt

På kvällen fick hon bada badkar, och verkade uppriktigt förbryllad över att karet var så litet. Hon är ju van med lite mera svängrum nuförtiden...

På tal om att babysim så ska vi i något skede försöka ta bilderna som Klara-flickan :-) efterlyste. Och så har jag också blivit påmind om att jag lovat visa vår nya bil... Dessvärre är den bara långt ifrån så ren och blank som när vi köpte den, men jag ska försöka ta bild vid tillfälle. :-)



4 fastlagsbullar...

med massor av grädde och mandelmassa har jag klämt i mej idag! :-o

Fast till mitt försvar måste jag tillägga att de var ganska små, inte direkt av Café Esplanadmått... Och så har jag promenerat närmare 10 km idag...

bullar

Smaskens!

Jag besöt alltså att gå till mammabarnträffen i Haga. Det tog nästan två timmar och när jag kom fram var benen som spaghetti och kläderna dyblöta. Det senare berodde alltså inte på vädret, det var tvärtom underbart vinterväder.

Det var som vanligt jätte roligt att träffa mammorna och bebisarna och Stella var på fenomenalt humör efter att ha fått sova sött i vagnen hela långa vägen. Bebisarna tumlade vilt omkring varandra på golvet och Stellas leksaker molekylen, retrokatten och punkarmasken var populära bland alla.

bebisträff

Från äldst till yngst. Stella placerar sig precis i mitten av kompisarnas
åldersfördelning.


När vi kom hem (med tåg) bakade vi de omtalade fastlagsbullarna och Stella, som inte ens fick smaka jumpade och  tänjde  på golvet. Hon kämpar nu jätte mycket för att kunna börja ta sig framåt av egen maskin. Viftar och sparkar, gör armhävningar och lyfter rumpan. Vi filmar och väntar med spänning...

stella jumpar 1

stella jumpar 2

stella jumpar 3

Stella's work out

Igår och idag har hon också börjat träna på två nya ljud: "p" och "t"-ljuden. Pappsen är förstås alldeles ifrån sig av hänförelse. :-)





En ledig stund...

har jag för mej själv just nu. Andreas och Stella åkte nämligen iväg för att hälsa på fafa i Gumbo genast efter babysimmet idag. De gånger jag varit home alone sedan Stella föddes går enkelt att räkna på en hand, så det känns verkligen lite underligt. Redan en kvart efter att de åkt fick jag ledsamt... Men visst är det ju otroligt skönt också.

Simmet var lika lyckat som de tidigare gångerna! Idag fick Stella t.o.m. pröva på att dyka. Hon blev nog lite till sig, men absolut inte ledsen. Frustade och spottade dock en hel del, så tydligen hann hon inte stänga munnen i tid. Men övning lär ge färdighet och så småningom lär hon väl sig hur man ska bete sig under vattnet. Jag ser fram emot att få dyka lite längre sträckor tillsammans med henne!

Hur som helst så är hon alldeles rörande söt och gullig där i bassängen när hon strålar, plaskar och skvätter i sin lilla rosa baddräkt! :-)

Det var underbart soligt vinterväder i dag och vi var på en lång promenad på förmiddagen. Tyvärr kunde vi inte ta några bilder alls, eftersom jag glömde kameran hos famsen och mofafa då vi hälsade på dem igår...

Imorgon skall vi på mammabebisträff till Nina och Ellen i Haga, så då kan jag kanske hämta kameran på vägen. Ifall vädret är lika fint som idag hade jag kanske tänkt gå till träffen. Det skulle dessutom passa Stellas rutiner eftersom hon troligen skulle sova sin förmiddagslur då. Jag får bara komma ihåg att packa med hennes lunch till träffen. Jag har liksom inte ännu börjat förstå att man skall bära med sig hennes mat hit och dit. Det är ju lite ovant efter att hittills ha haft maten inom ständigt räckhåll.

Den här veckan har hon ju fått smaka på kött och nästa vecka står spannmål i turen. Äntligen får vi börja ge gröt åt henne på kvällen! Jag hoppas att den skall påverka hennes nattsömn positivt! :-)

På tisdagen skall vi träffa Clara-tanten på rådgivningen och ställa en massa frågor angående mat (som dykt upp an efter hon börjat äta). Med god aptit har hon ju i alla fall ätit allting vi bjudit på och vi tror att hon gått upp en del i vikt, magen putar och kinderna har blivit rundare. Men det återstår att se!

Nu skall jag ta itu med disken och sedan skall jag blanda ihop en bulldeg. Tänkte bjuda Andreas på fastlagsbullar när han kommer hem! :-) (Jo, jag har blivit inspirerad av dej Sanna!)



Att skapa flera rutiner...

har vi jobbat på de senaste dagarna. Främst gäller det Stellas eftermiddagssovande inomhus. Jag hade helt enkelt fått nog av att traska stan upp och ner flera gånger om dagen för att hon ska få sova, och beslöt att äntligen ta itu med problemet. Stella har blivit så pass stor att det verkar vara lämpligt att införa flera rutiner.

Nu har jag alltså börjat lägga henne exakt klockan 14 efter att hon ätit sin lunch och lekt en stund, och det verkar fungera ok. Idag sov hon 1,5 timme i sträck. (Och jag fick en underbar lugn stund med några koppar kaffe och surfning på nätet.)

Jag tänker dock fortsättningsvis gå en runda varje förmiddag. Stella behöver ju lite frisk luft varje dag och själv behöver jag minsann lite motion!

hurra

HURRA för vår söta gudson som fyller 3 månader!


På kvällen åkte hela familjen till Sibbo. Jag och Stella firade lilla söta Elmer som fyllde 3 månader medan Andreas gick på sin navigationskurs. Det var förstås hur trevligt som helst, men vi fick genast märka att våra fina nattningsrutiner blev rubbade... Det berodde väl främst på att vi kom hem lite för sent och på att Stella tog en passlig tupplur i bilen på vägen hem. När vi skulle lägga henne var hon alltså superpigg och vägrade att somna.

Nu får jag alltså äta mina ord om att det är fånigt att vara begränsad av alltför stränga rutiner och bli en ordentlig mamma som istället följer dem till punkt och pricka... :-)

ellen

Juvelerna leker tillsammans

Idag har jag annars lagt märke till att Stella är mycket rörligare än förut! Plötsligt får hon t.ex. tag i leksaker som inte ligger inom direkt räckhåll och åmar sig och kråmar sig så att man efter en stund hittar henne på en helt annan plats en man lagt ner henne!

 Men så fyller hon ju också 6 månader nästa vecka! Stora flickan!




Som en äkta småbarnsfamilj...

betedde vi oss idag när vi åkte iväg till Jumbo för att storhandla. Det blev liksom ett heldagsprojekt, eftersom vi måste bekanta oss med hela köpcentret. Vi hade ju hört så mycket gott om det, och jag måste faktiskt erkänna att lovorden var på sin plats. Tusen miljoner gånger bättre än itis är Jumbo i alla fall! Tyvärr hade vi inte orkat sammanställa någon veckomatsedel så när vi väl kom till matbutiken var vi ganska tomma i huvudet och glömde antagligen det mesta.

När vi kom hem kokade jag en smarrig broilergrönsaksgryta åt Stella. Idag fick hon alltså smaka på kött för första gången. Också det var en riktig hit och hon slukade hela portionen. Vårt lilla matvrak... :-)  Tyvärr krånglar hon dock fortfarande lite vid amningen. :-( Förhoppningsvis är det övergående, för jag vill ju så gärna amma henne  länge ännu! Har hört om flera bebisar som tvärt slutar äta bröstmjölk vid 6 månader...

mums mat

Här slukar Stella plommon. Hon är nu så stor och duktig att hon kan sitta och
äta i sin matstol.

På kvällen kom Baba och hälsade på oss för första gången. Vi drack kaffe och åt paj och en italiensk jultårta som Baba hade med sig. Skoj!

baba på besök

Vad roligt att Baba kom och hälsade på!

Imorgon på förmiddagen är det mammas/mommos tur att komma på besök. :-) Men före det skall jag till tandläkaren och ta bort stygnen från operationen. Mindre roligt, men troligen överlever jag för såret verkar ha läkt bra!

Nu till sängs! Jag hoppas som alltid (och hittills förgäves) på en helnattssömn! God natt!

tv igen

Här ses det på tv igen. Gissa vem som bossar över fjärrkontrollen!

Vilket busväder...

vi har! Känns ganska jobbigt att man inte kan gå ut och promenera, utan måste försöka få Stella att sova inomhus på dagarna. Nå vi har vi nog faktiskt trotsat kölden en hel del. I tisdags var vi och hälsa på Elza och Regina, igår var vi på babyrytmik och idag har varit på både föräldracafé och med Klara på gallerirunda. Jag har dock packat på Stella så många lager att hon varit alldeles varm då jag tagit upp henne ur vagnen, så jag tror inte det gått någon nöd på henne.

elza o stella jumpar

Tittut! Elza och Stella tränar i Elzas fina gym

Nattandet går bara bättre och bättre och hon har inte skrikit alls de senaste kvällarna. På nätterna vaknar hon nog fortfarande samma vanliga tider, men har oftast somnat om nästan genast. Förhoppningsvis skall hon så småningom sova hela natten igenom.

pappsen o stella

Stella och pappsen myser före läggdags. Lika som två bär?

Jag hoppas att hon skall börja sova ännu bättre då hon får börja med gröt på kvällen om dryga en vecka. (Vi följer tant-Claras rekommendationer till punkt och pricka... :-))

Idag fick hon dela en banan med mej till kvällsmat. Det tyckte hon var jätte mums!

gunga

Stella gungar i Sanders gamla hoppgunga som hon fått låna

Idag har jag beställt billiga flygbiljetter åt Stella och mej! Vi skall åka och hälsa på Lee & Noah om  2,5 vecka! Det skall verkligen bli spännande, och roligt att komma ut och resa lite! Tur att själva flygresan är kort, mindre än en timme, ifall det skulle bli besvärligt.

Sittande Stella

Stella tränar på att sitta själv

En visdomstand fattigare...

är jag! Fick den nämligen utopererad idag. Det var ingen trevlig upplevelse precis, men det var skönt att bli av med den långrotade besten för den har varit en hel del inflammerad på sistone. Hela käken har värkt ganska mycket sen dess och jag tog en lång tupplur tillsammans med Stella på eftermiddagen. Idag har jag bara fått äta kall mat, så då har jag hällt i mej yoghurt och ätit en halv liter glass (doctor's order!).

Nå, hoppas den är bättre redan imorgon!

Förra natten sov Stella ungefär lika som vanligt, dvs vaknade kl. 2.30, 4, 8, men hon somnade ganska lätt om igen, även om jag hjälpte till lite.

Men nu till det spookiga: ikväll då det var dags för del två i vår sömnskola började hon tjuta i högan sky direkt då vi lade henne i sängen, precis som om hon visste vad som komma skulle. Vi trodde att det skulle ta hela kvällen, men så somnade hon på 15 minuter! Dvs. exakt på hälften kortare tid än igår, och precis så har jag läst att det skall gå...

Vad underbart om det verkligen skulle fungera!

Både skratt och gråt...

har vi fått uppleva idag.

Att simma var det roligaste Stella någonsin varit med om! Från första början sken hon som en sol, sprattlade omkring i vattnet, skvätte omkring sig och skrattade högt. Det var alldeles underbart att se henne så lycklig! :-)

Nästa gång blir det kanske redan dags för henne att få prova på dykning! Också i omklädningsrummet och duschen var hon jätte snäll, och tur var det, för det blev precis så jäktigt och stressigt som jag hade befarat på förhand. Efteråt gjorde vi med Andreas upp en strategi för kommande simturer, så att han också kan hjälpa till mera.

Ledsamt har det varit pga att vi ikväll introducerade 5 minuters metoden. Stella har ju sovit ganska oroligt och kan inte själv somna om då hon vaknar på natten. Enligt den här metoden skulle detta bero på att barnets sovmiljö inte är densamma då det vaknar på natten som den var då det somnade. Eftersom vi hittills har suttit hos henne på kvällen ända tills hon somnat har hon då alltså inte kunnat somna utan oss mitt i natten heller.

Idag tänkte vi då alltså att vi skulle ta itu med saken och lämnade henne för att somna ensam. Förstås började hon genast galltjuta. Men man hörde genast på skriket att hon inte var ledsen, utan mycket arg. Turvis stod vi båda i beredskap bakom dörren för att rusa in till henne var 5:e minut för att sakligt berätta för henne att det var natt och att hon skulle sova nu. Hon lugnade genast ner sig, men fortsatte skrika igen när vi gick ut. Det hela höll på i en halv timme (som kändes alldeles ofattbart lång!), därefter slutade hon plötsligt och somnade. När vi gick in för att titta till henne hittade vi henne ihopkurad i övre högra hörnet av sängen...

Hon kommer ju säkert att vakna ännu i natt och då kommer jag nog att buffa henne på rumpan och sitta hos henne som vanligt, det får inte bli för mycket på en gång. Huvudsaken är att hon skulle lära sig att somna själv på kvällen, då kommer hon ju småningom att lära sig att göra det på natten också!

Jag hoppas att det blir mycket lättare imorgon redan! Har hört av andra som tillämpat samma metod att man snabbt ser resultat bara man står ut med den grymma början.

Idag har vi haft besök...

elmer

Elmer och Stella umgås i soffan. Elmer har blivit jätte stor och kommer
riktigt snart att växa om Stella, fast han är 3 månader yngre!

av Elmer med familj. Vi åt god lasagne, som Andreas hade lagat, och ännu godare (enligt Ellen i alla fall) efterrätt bestående av vaniljglass, banan och twix. Sedan såg vi på Bamse och den flygande mattan hela kvällen. I synnerhet Andreas var helt absorberad av filmen och reagerade inte på tilltal.

43187-9

Gofi och pyjamas-Elmer myser

Stella har varit ganska ledsen idag för hennes mage fungerar inte som den skall... :-( Så vi har pressat i henne en massa plommon och hoppas att det snart skall lösa sig. Jag är bara livrädd att det skall ske imorgon i simbassängen, då vi för första gången skall gå på babysim. Skulle inte vara så roligt om alla simturer den dagen skulle inhiberas pga oss...

plommon

Så här ser man ut när man äter plommon! :-)

Förutom plommon har vi också introducerat broccoli idag. Stella tyckte faktiskt att det var rätt så gott och åt en hel del trots att hon samtidigt gnällde över den sjuka magen.

Vi har förresten fått den nya bilen nu! Så vi sitter och funderar vart vi skall åka på långutfärd för att få prova den ordentligt. På tisdagen skall Stella och jag i alla fall ensamma åka iväg till Sibbo för att hälsa på Elza och Regina.

Förhoppningsvis är den i alla fall en hel del säkrare än vår förra bil! Med den var varje kort färd ett hårresande äventyr.

Det skall bli jätte roligt och spännande med babysimmet imorgon! Jag är riktigt nervös för hur jag skall bete mej med allt det praktiska t.ex. i omkläddningsrum och dusch, och har försökt fråga råd av alla som har erfarenheter av det. Men månne det inte skall gå bra. Vi tror i alla fall att Stella kommer att tycka om det, eftersom hon gillar att bada badkar så mycket.

Jag återkommer med rapport efter simningen.

Imorgon är det ju också valdag! Det är något alldeles speciellt med val, att gå och rösta på själva valdagen och på kvällen jännä framför tv:n och de olika valvakorna. Jag hoppas på bra resultat! :-)

Ett riktigt vrålåk...

hoppas vi få hem imorgon! :-) Vi har ju länge varit i skrikande behov av en ny bil och nu skall det alltså förhoppningsvis äntligen bli verklighet. Det handlar om en silvergrå Ford Focus combi från år 2003. Det vore alldeles underbart med en så stor bil att bebis, vagn etc skulle rymas med utan större kraftansträngningar! Nå vi får hålla tummarna att allt går vägen och att vi får skriva på pappren imorgon.  I så fall återkommer jag med bildbevis så småningom.

Idag har Stella och jag promenerat åtminstone 15 km! På förmiddagen ville jag nämligen att hon skulle få sova ordentligt före vi skulle på mammaträff till Haga på eftermiddagen och tog ett extra varv runt Tölöviken. Dessvärre var hon dock vaken åtminstone halva vägen. Eftersom hon var vaken hela träffen också (och ändå på strålande humör) kände jag mej tvungen att gå hem därifrån för att hon skulle få sova ut. Och visst sov hon som en sten hela vägen, medan jag på värkande ben stånkade mej fram i duggregnet.

tv

Stella slappar framför tv:n

När vi kom hem fick Stella och pappsen bli på tumis medan jag begav mig till Stockmann. Jag var nämligen i behov av en ny baddräkt inför babysimmet som inleds på söndagen. Min gamla vittrade nämligen ordagrant sönder förra våren i takt med att min kropp intog nya dimensioner... :-)

Det är väldigt effektivt att shoppa utan bebis och jag kom hem med baddräkt, ny kalender plus lite dittan och dattan som kan vara bra att ha.

På matfronten har Stella nu avancerat till potatis-morotspuré. Och vilken succé den är! Hon gapar som en fågelunge, säger mmmm, och försöker få tag i skeden matskålen! Och det är inte längre några små mängder hon får i sig. Hennes mage är rund och go' och vi tycker att hon redan fått större dubbelhaka! Hon tycks brås på mej som lär ha gapat för all mat då jag var liten... Hoppas det fortsätter lika bra! Till nästa blir det potatis-broccolipuré, tror jag.

Tandtvätt

Stella borstar numera "tänderna" varje morgon och kväll med sin nya fina
bebistandborste. Hon är jätte duktig på att använda den och det tycks vara
skönt att gnugga den mot den tomma gommen.

Idag har vi firat Baba...

som fyllde 80 år! Kalaset hölls hos Andreas morbror i Borgå och var roligt och lyckat på alla sätt. Också Baba själv (alltså Stellas gammelmormor), som ursprungligen inte ville fira någon födelsedag, var nöjd och tyckte att det var skoj. Men visst måste man ju fira, det är inte precis var dag man fyller 80 år! Och så fick hon se alla sina fem barnbarnsbarn på ett och samma ställe.


Stella i soffan med Baba och kusin Elza

Stella i soffan med Baba och kusin Elza


baba

Känns man månne annorlunda efter att man fyllt 80?


När vi kom hem från Borgå bajsade Stella för första gången sen hon började med smakisarna. (Hon har ju annars bajsat endast en gång i veckan och rådgivningstanten sade senast att hon bör göra det var 3-4:e dag då hon börjar äta annat än modersmjölk.) På fjärde dagen kom det alltså ett ordentligt lass, som både till odören och konstistensen var annorlunda än förr. Tänk hur mycket några skedar pottmos per dag inverkar!

(He he, och tänk hur man som bebismamma inte räds dylika samtalsämnen! :-))

Bajsandet tycks också ha inverkat på spänstigheten för efteråt då Stella låg och gymnastiserade på skötbordet stack hon plötsligt fötterna i munnen för första gången!


tår

Mums igen, tår är minst lika gott som potatis!

En stor dag i Stellas liv...

var det igår! Hon fick nämligen smaka på mat för första gången. Stackarn höll först på att förgås av hunger medan mamsen och pappsen stressade på i evigheter för att tillreda den delikata potatismosen. (Att koka potatis hör nämligen inte till våra kokkunskaper...) Men då den väl blev klar gick allt fint. Den första minen var alldeles underbar, och potatisen åkte ut och in många gånger, men till slut slank allt ner och Stella skrattade och tyckte att det var roligt. Så då fick det bli en sked till. Jag tror faktiskt att hon skulle ha ätit hur mycket som helst.


Mums, potatis är gott!

Mums, potatis är gott!

På natten sov hon mycket bättre än vanligt, det var säkert potatisen som värmde skönt i magen. :-)

Idag gick det bra igen och hon åt mycket mera än igår. Också mamsen och pappsen hade blivit duktigare och tillverkade nu en stor sats med potatismos som de frös ner i istärningar och som nog skall räcka tills hennes kost skall utvidgas med andra grönsaker/rotsaker.

Snart kan de verkligen starta den Martha-matlagningsgrupp som rådgivningstanten rådde dem att göra!

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!


Så blev jag alltså övertalad av Sanna att börja blogga... Var till en början lite skeptiskt inställd till det hela, men visst är det ju ett bra sätt att få visa bilder på vårt underbara stjärnskott och berätta om allt vi har för oss för dem som vi inte har möjlighet att träffa så ofta! Tiden går ju bara sååå snabbt och hela tiden händer det massor.


Jag hoppas att jag skall orka/hinna skriva relativt ofta, men jag lovar ingenting. :-) Livet med barn är ganska oberäkneligt...

Jag väntar ivrigt på en massa kommentarer!