Idag fyllde Lillskruttisen...

10 månader!!! Tänk att vår lilla bebis helt plötsligt blivit så gammal! :-o

Vi firade genom att fika tillsammans med Katja & Laura, som vi blivit bekanta med via www.familjeliv.se. De var roligt att träffa dem live och töserna fann varandra direkt och busade på som de gamla bekanta de ju de facto är. :-) (Vi är ett gäng mammor med jämnåriga barn som hållit ihop sedan graviditeten.)

Stella & Laura

Två jämnåriga kompisar...


S&L

busar i kapp


På kvällen var det dags för sista gången av min Martha-matlagningskurs. Andreas och Stella fick alltså umgås på tumis och jag fick ett trevligt avbrott i vardagen i form av glatt umgänge och god mat!

Linssoppa skall hädanefter börja ingå i vår vardagsmat och hemlagad hallonglass skall bli min nya efterrättsbravur!

Imorgon bitti skall vi på picknick som avslutning på babyrytmiken. Då vi planerade menyn lovade jag stort de andra att jag kunde laga focaccia med oliver. Det hela slutade förstås med att det var Andreas som gjorde den... Men god blev den, en given succé!

Ja, visst är han duktig vår lilla pappsen...

bagare

Pappsens lilla medhjälpare ertappad med fingrarna i bakburken

Krisen är över...

Stella har helt tydligt haft en kris de senaste veckorna. Enligt min bibel, boken "Växa och upptäcka världen", som tar upp sju utväcklingssprång (med medföljande kriser) under barnets första år, skulle det tydligen kunna vara frågan om 37 veckorskrisen.

Boken listar tecken på att barnet är i en ny utvecklingsfas, och vid följande tecken fick vi utan att tveka sätta ett kryss:

- är oftare kinkig och gnällig
- är glad ena stunden och skriker nästa
- vill att du skall hålla henne sysselsatt
- klamrar sig fast vid dina kläder
- får vredesutbrott
- sover dåligt
- tappar aptiten

Följande tecken kunde vi däremot inte kruxa för:

- uppträder "alltför" snällt
- är mindre livlig
- sitter ibland tyst och dagdrömmer

Tydligen tycks krisen kunna gestalta sig olika hos olika barn, men som alla förstår har det inte varit alldeles lätt. När vi rört på oss och varit bland folk har allt gått bra, det är hemmalivet som tydligen varit för slött...

Men nu verkar situationen som sagt ha normaliserat sig och Stella är nöjd och glad och kan sitta och pyssla med sina saker för sig själv.

Största tecknet på att det verkligen var frågan om ett s.k. utvecklingssprång är nog ändå att hon lärt sig massor av nya saker de senaste dagarna:

- På frågan var lampan är kan hon nu peka mot den och säga där.
- Sätta telefoner och fjärrkontroller till sitt öra och leka att hon talar i telefon
- Ge och ta saker och säga tack tack (med lite mjuka k:n :-))
- Vinka hej hej
- Hämta bollen då man frågar efter den¨
- Gömma sig bakom en filt och titta fram då man frågar "var är Stella?"
- Lyfta på pappsens och mamsens blusar och blåsa på deras mage

Och idag lärde hon sig ytterligare en ny grej, teckenspråk! :-) Mofa vaktade nämligen henne i en halv timme och hade tydligen tecknat med henne. Senare på kvällen började hon vifta med händerna alldeles förskräckligt när hon såg honom, mest snurrade hon armarna runt varandra som i kattsim. Det var ju bara sååå sött. Då vi bad henne "tala teckenspråk" upprepade hon just den rörelsen flera gånger.

Tänk vad snabbt de lär sig, de små! :-o

lego

En favortisysselsättning för bägge två. Pappsen bygger och Stella river.

Världens bästa morsdag...

har jag fått fira idag! :-)

Jag fick sova till halv 9 då jag blev väckt av två glada älsklingar med sång, rosor och kaffe på sängen. Fick också ett presentkort till Helsinki Day Spa, som ligger ett stenkast från oss, dit jag ska få gå på pedikyr eller något annat trevligt. Jippii!

Efter att ha avnjutit den underbara frukosten i sängen (8,5 poäng!!! Jag har räknat VV-poäng sedan 1 vecka tillbaka...) fortsatte dagen i lite jäktigare tecken.

Först åkte vi till blombutiken, där vi inhandlade rosor till alla mammor, och efter det till gravgården i Östersundom för att hälsa på famo. Därefter for vi till Baba, som bjöd oss på god lunch. Tyvärr fick vi ganska snabbt håsa iväg därifrån, eftersom vi sedan var bjudna på Musses födelsekalas i Berghäll.

musse

Lilla charmtrollet busar med födelsedagsbarnet


nalle

Vilken rolig nalle Musse har!

Efter det for hela gänget iväg till Lillhoplax för att fira famsen.

mammor

Stella med tre glada mammor


Visst var det roligt att få träffa allihopa, men det är lite synd att det alltid skall bli så jäktigt under dessa högtider, då man gärna hade haft lite mera tid att umgås med alla.

Stackars Stella sov knappt heller något på hela dagen! Vi hade tänkt att hon skulle få sova i bilen mellan varven, men det går ju inte alltid som man planerat... När vi kom hem var hon helt plakat och somnade redan klockan 8. En timme tidigare än vanligt. Så nu får man bara hoppas att det inte blir väckning klockan 5!

Min första morsdag blev i alla fall alldeles underbar! Och jag ser fram emot många många till!



Trött...

är vad jag har varit de senaste dagarna... Stella har nämligen fått ovanan att vakna prick klockan 6 varje morgon! Fast hon sedan är jätte trött så är det helt omöjligt att få henne att somna om igen. Suck. Vi som varit vana att få sova till halv 8. Troligen beror det på att det blivit så mycket ljusare ute, så nu har vi bestämt oss för att införskaffa en mörkläggningsgardin till sovrummet. Fönstret är ju så pass högt att det måste bli en specialbeställning, men förhoppningsvis är det värt det.

Idag är jag så trött att jag inte ens orkade gå på vår sedvanliga förmiddagspromenad, utan Stella sussar sött inne i sin nya säng som hon har fått låna. Den har höga kanter, så man behöver inte vara rädd att hon ska ramla ur den, och själv verkar hon riktigt förtjust i den.

Efter lunchen ska vi i alla fall släpa oss ut i parken och gunga!

Vappen och första maj gick i soliga & roliga tecken. Stella tyckte om alla ballonger, serpentiner och granna färger och då vi var på stan höll hon på att ramla ur vagnen då hon skulle titta på precis allt som hände omkring henne. :-)

Hon fick hela två gasbalonger, och de säkert svävar omkring här i lägenheten någon vecka ännu. Fast blir dom i vägen är det bara släppa upp dem i taket!

ballong

Stella beundrar sin blomballong


första maj

I vimlet i Kajsaniemi...


fafa

... och senare på dagen i lugn och ro hos fafa


Ikväll ska jag gå på marthornas matlagningskurs för småbarnsföräldrar. Det ska bli riktigt intressant och jag hoppas att jag får lära mej nya goda och lätta recept!